Brioche Chinoise

Brioche Chinoise je francúzsky koláč z nadýchaného maslového cesta s vanilkovo – čokoládovou náplňou. Recept nie je náročný, s kysnutým cestom sa dobre pracuje a jemný krém je hotový raz-dva.

Je dôležité mať správnu formu na pečenie. Vysokú asi 5 cm. Oválnu 30×23 cm, alebo okrúhlu s priemerom 26 cm.
Niekedy si všetko pripravím večer, uložím kysnúť do chladničky cez noc a ráno len rýchlo upečiem na raňajky.

Brioche Chinoise

Suroviny

Cesto:
100 ml mlieko
7 g droždie sušené
50 g cukor
400 g múka polohrubá
90 g maslo
2 ks vajce
štipka soľ
Krém:
300 ml mlieko
3 ks vaječný žĺtok
100 g cukor
40 g múka hladká
1 ks lusk vanilkový
Ostatné:
1 ks vajce
čokoláda
hrozienka
sirup javorový

Všetky suroviny na cesto musia mať izbovú teplotu. Potom z nich vypracujeme cesto. To necháme asi pol hodinu až hodinu kysnúť. Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém.

Žĺtky s cukrom a zrniečkami vanilkového lusku vyšľaháme v hrnci do peny a primiešame múku. Mlieko v druhom hrnci privedieme k varu a opatrne ho do horúcej žĺtovej zmesi prišľaháme. Hrniec vrátime na sporák a uvaríme krém, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.

Z vykysnutého cesta odoberieme menšiu tretinu a vyvaľkáme tenký kruh. Ten vložíme na dno formy. Zo zbytku cesta vyvaľkáme tenký obdĺžnik. Potrieme ho krémom a posypeme hrozienkami a kúskami čokolády.

Cesto zvynieme ako roládu. Túto roládu nakrájame na väčšie kusy (asi 4 až 5 cm, ideálne 9 kusov) a ukladáme na kruh cesta rezom dole, ďalej od seba. Koláč s formou necháme ďalej kysnúť v rúre vyhriatej na 35 stupňov (do rúry vložíme tiež hrniec s horúcou vodou). Do hodiny by mal koláč podkysnúť a naplniť formu. Vtedy ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.

Pečieme 10 minút na 180 stupňov a potom asi 40 minút na 160 minút do zlatista (už bez hrnca s horúcou vodou v rúre).

Koláč Brioche Chinoise vyberieme z rúry a potrieme javorovým sirupom, alebo cukrovou glazúrou. Tú pripravíme zmiešaním 2 polievkových lyžíc mletého cukru s lyžicou vody.