Tuje – ako sadiť, pestovať a strihať?

Tuje sa tešia čoraz väčšej obľube. Z viacerých dôvodov. Sú pekné, výborne sa hodia do živých plotov, podporujú biologickú rozmanitosť, odstraňujú pohľad na rušivé elementy.

 

Ako sadiť tuje?

Tuje patria medzi ihličnany. Najčastejšie bývajú súčasťou živého plota. Bežne sa vysádzajú začiatkom jesene, no môžu sa sadiť aj do marca až apríla, pokiaľ nemrzne. V prípade nákupu tuje v kontajneroch je možná výsadba do zeme prakticky celoročne, s výnimkou obdobia zamrznutej zeme.

Tuje prospievajú na slnečných miestach s čiastočným tieňom. Je to prispôsobivá rastlina, ktorej sa darí v akomkoľvek type pôdy. Odborníci odporúčajú po výsadbe mulčovať nohu stromu, aby sa zabránilo tomu, že ju plevel zospodu vytlačí, alebo aby nezamrzla.

tujatuja
zdroj: pixabay.com

Ako strihať tuje?

V prípade, že tuje nebudete strihať, môžu narásť až do 20-metrovej výšky a tvarom budú pripomínať výrazný kužeľ. Pokiaľ plánujete sadenie tuje do živého plota, určite si výšku a šírku a tej sa po celý čas držte. Strihanie tuje je najlepšie koncom leta alebo začiatkom jari.

Tuje rastú veľmi rýchlo a tak je vhodné výraznejšie strihanie. Poriadne sa do strihania “oprite” koncom augusta a nemusíte mať obavy, že vám rast tuje “prerastie” cez hlavu. Je to vhodné obdobie aj z toho pohľadu, že klesá miazga a celkovo sa spomaľuje rast. Strihanie tuje na jar sprevádza stúpajúca miazga, a to má za následok zrýchľovanie rastu stromu.

Niečo viac o tuji

Tuje pochádzajú zo Severnej Ameriky, kde sa im v preklade hovorí “strom života”. Symbolický názov dokonale vystihuje vždy zelené ihličie. Tuje sa vyznačujú aj výraznou odolnosťou voči chorobám a znečisteniu. Tuje poskytujú veľkú nepriehľadnosť a aj z tohto hľadiska sa výborne hodia do živých plotov. V ochrane súkromia im len ťažko hľadať konkurenciu. Tuje sú odolné aj voči hubám. Problém pri pestovaní tují môže súvisieť s hrdzou či šupinatým hmyzom, ktorým až tak dobre táto rastlina neodoláva.